Home > Lista articole > Traditii si obiceiuri pentru botez din Moldova

TRADITII SI OBICEIURI DE BOTEZ IN MOLDOVA


     Moldova este o zona bogata in traditii si obiceiuri. Botezul este atat un eveniment important de familie cat si unul bogat in obiceiuri. Exista cateva obiceiuri si traditii la botez care trebuie stiute de parintii care vor un botez traditional pentru copilasul lor: rolul parintilor la botez, rolul nasei la botez, baita de a doua zi etc.
Pentru slujba de botez, parintii trebuie sa aduca la biserica vin, untdelemn pentru ungere si dulciuri pentru a serba evenimentul. 
     Tot ei trebuie sa aduca si hainuta copilului de botez. Traditia spune ca e bine daca hainuta de botez este una de familie, adica mama, bunica, strabunica a fost imbracata in aceiasi rochita. Atat fetitele, cat si baieteii trebuie sa poarte un fel de rochita alba, lunga. Aceasta simbolizeaza inocenta, curatirea. Parintii trebuie sa mai aiba la ei o cutie unde vor pastra busuiocul si firele de par taiate ale bebelusului.
De asemenea, nasii de botez au un rol extrem de important. Nasa cea mare trebuie sa plateasca slujba de botez, sa cumpere lumanarea de botez pentru copil (lumanarea trebuie sa fie impodobita cu flori vii si sa aiba funda roz pentru fetita si albastra pentru baietel), sa pregateasca fasa. Aceasta trebuie sa fie o panza nu mai mica si nici mai mare de 2 m, alba, necusuta, netivita, nebrodata. Aceasta simbolizeaza viata copilului. In afara de aceasta panza, nasa trebuie sa cumpere un prosop si sapun alb pentru ca preotul sa se spele pe mâini. Nasul si nasa cumpara finului un trusou complet de hainute, de la scutece pana la scurta si caciulita de iarna. Tot nasii aduc la biserica o iconita pe care i-o dau preotului sa o sfinteasca, dupa care o iau acasa. Si, cel mai important nasii cumpara o cruciulita pentru copil.
     Fiecare dintre nasi au la biserica o bucata de pana noua. In bucata de panza se pune busuioc, flori si se infasoara lumanarea fiecaruia. Aceasta trebuie legata cu panza roz sau albastra. Tinand copilul in mana dreapta, nasa trebuie sa spuna pe de rost rugaciunea "Crezul", iar toti nasii aprind lumanarile. Ianinte de botez, preotul unge cu untedemnul adus de parinti si sfintit in biserica copilul.
     Preotul afunda copilul in cristelinita de 3 ori, dupa care are loc mirungerea sau Pecetea Darului Duhului Sfant. Copilul se miruieste in 13 locuri. Dupa aceasta sunt taiate cateva fire de par. Bebelusul este transmis nasei. Si, impreuna cu toti nasii, in frunte cu preotul fac 3 cercuri in biserica.
Copilul este imbaracat in hainutele noi, iar intre timp  preotul citeste mamei molitva. Apoi, impreuna cu micutul, merge langa altar. Preotul ia copilul din mainile mamei si daca e baietel il duce in altar inchinandu-l lui Dumnezeu, iar daca e fetita doar atinge usile altarului. Cat timp preotul inchina copilul, mama saruta icoana din dreapta, pe urma cea din stanga. Preotul inmaneaza copilul botezat, inchinat, nasei, iar aceasta il transmite mamei spunand de 3 ori "Pagan mi l-ai dat, crestin ti l-am adus!"
     Ajunsi acasa, femeile intra in casa, fiecare dau mamei panza, iar mama saruta mana fiecareia. Nasa stinge lumanarea de botez de tocul usii, nu inainte de a face semnul crucii cu focul acesteia. Numai dupa ce nasa a facut semnul crucii la usa, barbatii au voie sa intre in casa.
Baia de a doua zi
     In apa adusa dis de dimineata, inainte de zori de la fantana, se pun monede, apa sfintita, miere, oua, bijuterii, flori de mac si musetel, lapte, sare, ardei iute si o potcoava, picaturi de la lumanarea de botez (aceasta este aprinsa pe tot parcursul baii), flori de busuioc, paine, pene. Nasa scalda copilul si il unge cu mirul de la botez. Apa de la baie se arunca la un copac. Pana la baia de a doua zi, copilul nu trebuie schimbat in alte haine si nimeni nu trebuie sa il sarute. Abia dupa baie, nasa il saruta pe frunte.






Această platformă folosește modulele cookie proprii și terțe pentru a vă face folosirea mai plăcută și pentru a îmbunătăți serviciile oferite și pentru a analiza căutările efectuate pe această platformă. Dacă continuați să căutați, ar trebui să acceptați utilizarea acestuia.    Pentru mai multe informații sau pentru a vedea cum se schimbă setările, consultați pagina noastră Politica Coockies.

see options